5 råd om hur du skyddar ditt företag mot virus som förstör alla filer

Dela inlägget:

2000px-Biohazard.svg
Elaka små program som maskerar sig som till exempel en post-avi, faktura eller något annat vardagligt men som i själva verket har syftet att leta sig in på hårddisken och kryptera företagets filer. På ett ögonblick är e-posthistoriken borta, företaget har inte längre tillgång till kunddatabasen, man har till och med förlorat hela sitt ekonomiska system. Detta är en sits som ingen vill hamna i men faktum är att det senaste året har denna typ av attack på företags filer ökat markant.

Vad kan man då göra för att skydda sig?

Här kommer fem tips som förebygger och ger dig kontroll ifall olyckan skulle vara framme:

 1. Var vaksam
  Det lönar sig alltid att vara lite extra granskande när man får e-post från allmänna avsändare som statliga eller privata serviceföretag. Uppmanar ett mail att klicka på en länk eller öppna en bifogad fil så skall man granska meddelandet noggrant innan man fortsätter. Många virus skickas i meddelanden som är uppbyggda för att se ut som om dem kommer från till exempel posten men synar man dem noga kan man hitta felaktigheter som inte ett äkta mail skulle ha, titta på avsändaradress, logotyper och språkliga formuleringar. Misstänker man att man fått ett virusmail kontaktar man avsändaren via telefon och dubbelkollar, har dem inte skickat mailet tar man bort det direkt.
 2. Använd uppdaterad antivirusprogramvara
  Se till att samtliga datorer på företaget har ett antivirusskydd som uppdateras automatiskt så att man alltid har senaste versionen installerad. På grund av att krypteringsvirus är mycket skickliga på att undgå antivirusprogrammens sökningar krävs det att man alltid har den senaste versionen installerad för att ens ha en chans att hitta viruset innan det är för sent.
 3. Använd onlinebackup
  Se till att ha en backupfunktion som säkerhetskopierar företagets filer från kontoret upp till molnet. Detta är det enda konkret fungerande sättet att återställa företagets filer ifall man blivit drabbad av virus. Lokala backuper fungerar inte då viruset krypterar även dessa.
 4. Agera snabbt
  Ifall man misstänker att en dator i nätverket blivit infekterad skall man omedelbart göra den strömlös för att försöka begränsa virusets spridning. Har man tur så hinner man slå av strömmen innan viruset spridits sig via nätverket till andra datorer. Snabbaste sättet att stänga av en dator är att hålla strömknappen intryckt i cirka tio sekunder, detta bryter strömmen motsvarande ett strömavbrott och kan vara skadligt för datorn men om man misstänker att ett krypteringsvirus håller på att spridas kan denna åtgärd ändå vara berättigad.
 5. Ta hjälp
  Att ha en etablerad kontakt med en professionell datorfirma innan man blir drabbad är det absolut bästa tipset. Då har man redan tillsammans gått igenom företagets IT och säkrat upp miljön där det har behövts. Om det ändå skulle inträffa något akut så har man kompetent personal tillgänglig som kan rädda upp en annars hopplös situation.

Jag arbetar på Koneo-kontoret i Visby, vi hjälper företag att ta fram effektiva IT- och Copy-lösningar. Kontakta mig ifall du är intresserad att diskutera ditt företags möjligheter till en bättre och säkrare IT-miljö.

Besök vår hemsida http://www.koneo.se för att få kontakt med ditt lokala Koneo-kontor.
Vi finns nära dig i hela Sverige. Vi gör IT enklare.

sign

En reaktion till “5 råd om hur du skyddar ditt företag mot virus som förstör alla filer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *